3 novembre 2017

Music Frames

De Irakese in België wonende kanun-speler (zither) Osama Abdulrasol verrijkt het muzikale spectrum met een prachtig uitgesproken mix van Oriëntaalse en Westerse klanken. Zijn nieuwe album ‘Jedid’ is een aaneenschakeling van filmische muziek gespeeld op kanun, cello, accordeon, percussie en de overtuigende vocalen van sopraan Helena Schoeters.

Osama Abdulrasol is een veelgevraagd musicus die in 1997 vanuit Irak naar België vluchtte en zich vestigde in Gent. Abdulrasol schuwt geen vreemde instrumentcombinaties. Nee, hij zoekt ze juist op. Hij schreef muziek in uiteenlopende bezettingen voor film en theater, werkte met de Gentse violist Wouter Vandenabeele, de groep Luthomania van luit-speler Philippe Malfeyt en de Nederlandse band Arifa.

Op zijn nieuwe CD ‘Jedid’ horen we hem met de weergaloze accordeonist Philippe Thuriot, het vlijmscherpe percussiespel van Francois Taillefer en cellist Lode Vercampt met wie Abdulrasol in 2008 de CD ‘Zummurude‘ opnam met de groep Tri a Trolia. Bijzonder fraai is de keuze van Helena Schoeters. Een zangeres die zich moeiteloos vleit in de gebalanceerde mix van westerse en oriëntaalse muziek. Haar stem doet denken aan Fadia El-Hage die net zoals Schoeters dat heldere in haar vocalen heeft. Ze zingt overwegend in het Frans en schakelt organisch en vloeiend over van de Oriëntaalse naar de westerse kleur en intonatie. De composities zijn geschreven door Abdulrasol en bij vlagen virtuoos en steeds beeldend en schilderachtig. Prachtig zijn de langzame tred in ‘Camel Walk’ tegenover de pittige Oosterse ‘jazz/funk’ in ‘Gypsy in Baghdad‘. Buitengewoon goed gevonden en origineel zijn de plotselinge schakelingen waar vooral de accordeon zorgt voor sfeer-verandering, zoals de abrupte musette in ‘Ghaza’, het B-gedeelte in ’78 Sky‘ en de snelle arpeggio’s die aan Bach doen denken. Osama Abdulrasol is een virtuoos op de kanun waarmee hij de kwarttonen speelt die zo herkenbaar zijn voor de Oosterse muziek en ondanks de getemperde stemming van de accordeon, zeer goed mêleren.

10/06/2017

Mot clé :
%d blogueurs aiment cette page :