fbpx
13 juillet 2018

folkroddels – Steven

Waalse liederen verweven met de muzikaliteit van AmorromA (CD)

AmorromA heeft een nieuwe CD uit. Het kwartet wordt deze keer aangevuld met Vincent Grégoire voor de zang. De basis voor deze CD is een aantal Waalse volksliederen, die werden verzameld in de jaren zeventig maar ook via recenter onderzoek door Vincent Grégoire, die ook zorgde voor de samenstelling. Maar toch draagt deze plaat de authentieke AmorromA stempel. Hoewel de oorspronkelijke melodieën behouden werden, heeft de hele groep gezorgd voor de mooie, typische arrangementen. Daarnaast staan er ook een aantal instrumentale stukken op, allen van de vaardige hand vanJowan Merckx.
De meeste van de liederen zijn balladen, die vroeger volledig a capella werden uitgevoerd tijdens lange vertel- en muziekavonden. Op deze CD kregen ze mooie en bij wijlen erg pittige arrangementen. De teksten gaan, hoe kan het ook anders, over een veelal onbereikbare liefde, de dood die vaak niet ver verwijderd is, de oorlog en het soldatenleven… De normale tranche de vie, quoi. Wanneer de ballade erg lang wordt, zorgt een fris intermezzo er voor dat de aandacht niet verslapt.
Zowel Vincent Grégoire als Elly Aerden beschikken over een gevormde stem en ze vullen elkaar perfect aan. Soms krijgen we een zang in dialoog vorm, wat ons doe denken aan de Bretoense traditie. Meestal neemt een van beide stemmen de hoofdmelodie terwijl de andere zorgt voor een tweede stem, vaak aangevuld met een derde stem op fluit. De barokharp van Sarah Ridyzorgt voor een sprankelende, ritmische begeleiding, terwijl Vincet Noiret de baslijn voor zijn rekening neemt. Zoals het past in zo’n getalenteerde groep krijgt elk lid op tijd de kans om wat meer op de voorgrond te komen om op die manier het geheel naar een nog hoger niveau te tillen.

Ik was eerlijk gezegd wat terughoudend toen ik het opzet van deze CD vernam. Waalse volksliederen, en dan nog meestal ballades, is nu niet iets waar je snel warm van loopt. Wanneer blijkt dat deze traditionele liederen, op een uitzondering na, allemaal in het Frans zijn overgeleverd wordt de drempel al wat minder hoog, want verstaanbaar. Het feit dat de integrale tekst in het CD-boekje mee wordt afgedrukt verlaagt die drempel trouwens nog meer. En dan is er de muziek. De oorspronkelijke melodieën bleven behouden. Maar ze werden opgefrist door aangepaste, sprankelende arrangementen. De verschillende zanglijnen glijden door elkaar in 3 verschillende tessituren en worden ondersteund door een klaterende harp en een contrabas die nu eens voor een diepe bourdon zorgt, dan weer voor een stevige ritmiek met een juist geplaatste klemtoon. Zulk een muzikale weelde.

Op het totaal van 13 nummers zijn er twee zuiver instrumentale, beide van de hand van Jowan Merckx. De mazurka Vin sans alcool laat je wegdromen in een roes zonder dat er alcohol aan te pas komt. De vrolijke scottischesSolstice d’hiver gevolgd door Solstice d’été doen je verlangen naar een bal in open lucht, ter gelegenheid van de zonnewende.

Chants d’Amour et de Mort en Wallonie is een mooie CD geworden, die op een unieke manier de traditie van de streek rond Luik vermengt met het muzikale genie van Jowan Merckx en AmorromA. Het is een CD om naar te luisteren, zowel tekstueel als muzikaal, en te genieten. Van de schoonheid van de Franse taal, van de stemmen van Vincent Grégoire en Elly Aerden en van de prachtige muziek van AmorromA.

Je kan AmorromA aan het werk horen in Vlaanderen, maar dan moet je je reppen. Vrijdag 8 februari zijn ze te horen in Herent, zondag 10 februari in ‘t Ey in Belsele. Voortgaand op de CD zal het zeker de moeite waard zijn om de verplaatsing te maken, of om de groep uit te nodigen voor een concert dicht bij huis, waarom niet?

https://www.folkroddels.be/artikels/49703.html

Mot clé :
%d blogueurs aiment cette page :