fbpx
20 novembre 2017

Mixed World Music – Ton Maas – 25/02/2017

Het raadselachtigste aan deze cd is niet eens het hoesje, waarop trekzakspecialuste Sophie Cavez nauwelijks herkenbaar is afgebeeld, maar de groepsnaam KV Express. Die verwijst immers naar het trio dat ze ooit vormde met basgitarist Cedric Waterschoot en achtereenvolgens Jo Zanders en Fred Malempré als percussionist. Maar Zafon is overduidelijk een soloproject van Sophie waaraan door enkele gasten wordt meegewerkt. In het titelstuk lijkt het zelfs alsof het kwartet Dazibao uit de as is herrezen, want naast Jo Zanders geeft ook ûdspeler Karim Baggili acte de présence. Zanders voorziet nog enkele andere tracks van puntig slagwerk en elders horen we de draailier van Grégory Jolivet en de nyckelharpa van Didier François.
Maar het is Cavez die in alle toonaarden domineert. Niet alleen schreef ze alle stukken, ze speelt naast trekzak ook basgitaar, harmonium en melodica en doet bovendien als zangeres van zich horen. Sophie behoort al jaren tot de top van de Belgische neo-folk; niet alleen vanwege haar virtuoze spel maar zeker ook vanwege haar kwaliteiten als componist. Daarom ook nu weer een aantal verrassende stukken, zoals het gelaagde en licht ontregelende Six Qui Prend, het statige Berceuse Pour Marius en natuurlijk het al genoemde titelstuk Zafon.
Doordat de basgitaar van Waterschoot, die zo typerend was voor de sound van KV Express, ontbreekt, ligt de associatie met Dazibao ook veel meer voor de hand. Maar goed, de enige die er over gaat, is Cavez en die heeft het zo besloten. En met deze dreigende panter-look lijkt ze – kort geleden moeder geworden – ook afscheid te nemen van haar positie als babe van de Belgische folkscene.

 


https://www.mixedworldmusic.com/recensies/?id=1145

Mot clé :
%d blogueurs aiment cette page :