fbpx
15 novembre 2017

Mixed World Music – Ton Maas – 25/06/2017

Blijkbaar toch een beetje zitten suffen, vorige maand in Luik, waar ik het trio Tondo voor het eerst zag. Ik begreep toen wel dat ze goed waren, maar zo goed als deze cd aantoont – nee, dat niet. De openingstrack van de plaat illustreert perfect hoezeer eerste indrukken misleidend kunnen zijn. Het zet de luisteraar op het verkeerde been van folkrock uit de jaren zeventig. Ook het tweede stuk laat je nog even in die waan, totdat de klarinet van Fred Pouget je bij de oren vat en meesleurt naar een muzikaal domein dat voor zover mij bekend slechts eenmaal eerder zo overtuigend is geëxploreerd, namelijk door de folkjazzpioniers van Lammas, een Iers-Brits samenwerkingsverband dat slechts twee albums uitbracht. Die waren commercieel helaas zo weinig succesvol dat alle bandleden uiteindelijk weer een veilig heenkomen zochten in de folk- en de jazzwereld.
Het is te hopen dat Tondo op de ingeslagen weg verder kan, want het trio van Maarten Decombel (gitaar), Gilles Chabenat (draailier) en de al genoemde Fred Pouget (klarinet en doedelzak) heeft goud in handen. Niet alleen vlechten ze folk en jazz met zo’n vanzelfsprekendheid doorelkaar dat ze voor elkaar geschapen lijken, ze betrekken er ook de oude muziek bij. Binnen de folkwereld is dat niet eens zo uitzonderlijk, maar in dit verband ronduit bewustzijnsverruimend. En zoals we van het ambachtelijke Homerecords.be uit Luik gewend zijn, is de registratie voorbeeldig.

 


https://mixedworldmusic.com/recensies/index.php?id=1230&offset=12&poffset=0

Mot clé :
%d blogueurs aiment cette page :