fbpx
15 novembre 2017

Folkcorner Den Appel – Antoine Legat – 06/2017

Een tondo is een rond schilderij of reliëf, populair in de Renaissance maar ook bij de hedendaagse kunstenaars. Het trio Tondo haalt inspiratie in de schilderkunst: de cd-titel ‘L’adorable leurre’ verwijst naar kunstschilder Gérard Gasiorowski. Maar een tondo verwijst ook naar de rondedansen van kinderen en… naar het wiel van de draailier. Daar weet Fransman Gilles Chabenat alles van als ‘vielleur’ (bespeler van de ‘vielle à roue’) die diep in de traditie startte maar tegenwoordig met de elektroakoestische draailier in touw is. In (bas)klarinettist en doedelzakspeler Fred Pouget en gitarist Maarten Decombel vond Gilles precies die gelijkgestemde zielen die ‘L’adorable leurre’ mede zo’n fascinerende reis maken. Tondo her-denkt de traditie met rijkgeschakeerde klanken en ritmes in gelaagde structuren. Onderweg raapt het trio heerlijke melodieën op als ‘Adezzi a saa’ (‘Het Wiel draait’, Arabisch lied op naam van Slimane Azem, maar allicht veel ouder, hier bekend gemaakt door Djurdjura) en zelfs ‘Een Schip’ (Wannes Vandevelde/Rum).

 


https://www.tsmiske.be/appel/cddetail.asp?id=17107

Mot clé :
%d blogueurs aiment cette page :