fbpx
3 novembre 2017

www.musicframes.nl – Mattie Poels

Met hun nieuwe album ‘Camiño’ slaagt Ialma er wéér in om het muzikaal cultureel erfgoed uit Galicië (Noord-Spanje) een nieuwe impuls te geven. Met Belgische musici nemen deze vier (voorheen vijf) Spaanse zangeressen dit metaforisch album op waarmee ze een brug slaan tussen Santiago de Compostella en het kosmopolitische Brussel.

Galicië staat bekend staat om zijn bijzondere Keltische folk met gebruik van de pandareta (kleine tamboerijn), de gaita (doedelzak) en natuurlijk de (eenstemmige) vrouwenzang. Fantastisch hoe de groep Ialma, vier jonge Spaanse vrouwen, de muziek uit hun geboorteland koesteren, hoe ze hun cultureel erfgoed vertalen naar de 21ste eeuw en daarin worden bijgestaan door geweldige musici zoals de diatonisch accordeonist Didier Laloy en gitarist Quentin Dujardin die ook de CD produceerde.

De groep start in 2000 met het begeleiden van traditionele Noord-Spaanse dansen in het Galicisch Cultureel Centrum in Brussel. Het Zoku-CD-label (EMI) is gecharmeerd van de dameszang en in 2002 verschijnt hun debuut-CD waarmee ze een eerste stap zetten naar een muzikale cross-over tussen de Galicische folk en hedendaagse muziek. Na hun tweede CD is ook de geboortestreek Galicië geïnteresseerd in hun muziek en de groep keert regelmatig terug naar Noord Spanje op zoek naar oude melodieën die ze verwerken in hun muziek. Ialma is rijk, de zang (in Galego) heeft een grote emotionele lading en is zeer karakteristiek, onmiskenbaar Galicisch en doordrenkt van folk in de breedste zin. Mooie voor- en nazang, al dan niet meerstemmig geeft met uitgekiende arrangementen een zeer bevlogen indruk (‘Maneo en Bruxelas’). In ‘Galeuska‘ horen we de txalaparta; een soort Baskische marimba die ritmisch wordt bespeeld. Bijzonder fraai zijn de meerstemmige liedjes zoals ‘Bicada Pola Lua‘ (Kus de Maan) of ‘Na Tua Lembranza‘ waar heel subtiel de flamenco het podium betreedt. Opvallend is de uitvoering van ‘Voa Voa’ dat door de Italiaanse topzangeres Lucilla Galeazzi werd gezongen op het album ‘Mama’s‘ van de Franse muzikant Philippe Eidel die ooit nog de producer was van Chab Khaled. ‘Camiño’ is wereld-CD, een metafoor voor de muzikale reis tussen Brussel en Santiago die hopelijk oneindig lang duurt, zodat we nog veel kunnen genieten van deze fantastische groep!

2016 September

Mot clé :
%d blogueurs aiment cette page :