fbpx
3 novembre 2017

tsmiske.be – Bart Vanoutrive

Met zijn kwintet bouwt Osama Abdulrasol (qanun en oud) onverdroten verder aan een brug tussen Oost en West. Zijn nieuwste album ‘Jedid’ (‘Nieuw’) voert ons binnen in een wereld waarin hij zijn Iraakse roots laat versmelten met diverse andere culturen. Hij laat zich hierbij omringen door de instrumentale virtuozen Philippe Thurlot (accordeon), Lode Vercampt (cello) en François Taillefer die met zijn onuitputtelijke percussiebatterij een encyclopedische bagage aan ritmes en klankkleuren weet te vertolken. En er is de verbluffende sopraanstem van Helena Schoeters, gevlochten vanuit een mengeling van klassieke en traditionele elementen. Samen demonstreren ze dat de toekomst ook kansen biedt tot het haast symbiotisch verweven van muzikale achtergronden, stijlen en talen. De toon wordt meteen gezet in ‘Ghazel’ met Helena’s stemgeluid zwevend op een fluweelzacht instrumentaal tapijt waarbij elk instrument een solerend moment toebedeeld krijgt, tussen Frans chanson en Oriëntaalse dromerijen. Die taalvermenging vinden we later nog terug op het cinematografische ‘Stairway’. Fel contrasterend is het energieke ‘Gypsy in Bagdad’, waar vooral Thurlot ruimte krijgt om met jazzy improvisaties Osama te verleiden tot een onstuimige dialoog. Opnieuw pure poëzie is er in het, in het Spaans gezongen, ’78 Sky’ op tekst van Pablo Neruda. Een glasheldere fontein die uitmondt in een exploderende vocale finale. Vuurwerk troef in het instrumentale ‘El Burjain’, in contrast met de ingetogen aanhef met cello en accordeon in ‘Heloune’, dat als een prelude beschouwd kan worden van een drieluik waarin de instrumentale meerwaarde van Helena’s stem zich geleidelijk openbaart. In het fragiele ‘Habibu’ dansen cello en qanun met toenemende intensiteit rond de vocalen, terwijl het accordeon gaat vibreren in zijn hoogste registers. Het afsluitende ‘Mezaj’ is volledig voorbehouden voor de qanun (de cimbalom van het Midden-Oosten) en het onnoemelijk veelzijdige spectrum ervan… en dan volgt de stilte en het gemis. (Bart Vanoutrive)

Mot clé :
%d blogueurs aiment cette page :