fbpx
30 octobre 2017

www.musicframes.nl – Mattie Poels

In het schemergebied, waar jazz en folk om elkaar heen cirkelen, is een breed scala aan improvisaties denkbaar dat hoorbaar wordt gemaakt op de duo-CD ‘Fabuloseries‘ van de electro-akoestische draailierspeler Valentin Clastrier en de klarinettist en saxofonist Steven Kamperman. Vindingrijkheid, knap spel en innovativiteit tilt het duo tot ongekende hoogten.

De draailier is een soort viool die niet wordt bespeeld met een strijkstok maar met een ronddraaiend wiel dat aangedreven wordt door een zwengel. Met de druktoetsen verander je de snaarlengte en daarmee de toonhoogte entussen door klinken de bourdon-tonen mee. Een prachtig houten muziekinstrument dat in de Middeleeuwen, door zijn gewicht en grootte, gemakkelijk mee op reis kon worden genomen en waarmee de rondtrekkende zanger zichzelf begeleidde. Nu is de draailier in duo-vorm te horen met saxofonist en basklarinettist Steven Kamperman op het album ‘Fabuloseries‘. Een ongewone combinatie waarin de muziek heen en weer wuift in het schemergebied van jazz, geïmproviseerde en folkmuziek. Een innovatieve schakeling die een mooie cohesie vormt en volstrekt nieuwe klanken voortbrengt. Draailierspeler Valentin Clastrier laat zijn instrument schuren, huilen en ronken, gebruikt een loop-station (waardoor hij met zijn eigen partijen live kan meespelen) en voegt elektronica (harmonizer en phaser) toe, waardoor de klank nog breder en zelfs futuristisch wordt. De bezwerende sound, die vooral wordt veroorzaakt door de liggende vibrerende (bourdon)tonen biedt een perfecte ondergrond voor de snerpende en zelfs schreeuwende improvisaties op sax en klarinet zoals in ‘Hostile et sauvage’, terwijl het stuk ‘11,5°’ veel meer neigt naar de folk signatuur waar de muziek schakelt tussen historie en 20ste eeuw. Deze twee fantastische musici laten muziek horen, gecreëerd met een ongekende inventiviteit. Niet elk stuk is even helder en een enkele keer wordt er flink gefreakt en is niet helemaal duidelijk waar je nu eigenlijk naar luistert. Maar wie zijn fantasie laat prikkelen, zal verrast worden door een arsenaal aan muzikale kleuren.

Mot clé :
%d blogueurs aiment cette page :