fbpx
23 février 2017 Mixed World Music – Ton Maas – 23/02/2017

Mixed World Music – Ton Maas – 23/02/2017

Osman Martins hoef je niets meer wijs te maken over de muziek uit zijn geboorteland Brazilië. De vanuit Brussel opererende zanger en componist schakelt soepel tussen diverse genres en sferen, zichzelf behendig begeleidend op cavaquinho en gitaar. Op Vontade saudade bundelt hij zijn krachten met die van het jonge strijkkwartet MP4, een samenwerking waarvoor Pierre Slinckx inventieve arrangementen schreef. Dat deze ongebruikelijke combinatie nergens geforceerd aandoet, is mede te danken aan het puntige en alerte spel van de vier strijkers, die de listige ritmes van Martins moeiteloos volgen, maar ook de avontuurlijke arrangementen met flair en nuance weten te vertolken. Binnen de beperking van een kwartet als begeleidende partij weet jong arrangeurstalent Slinckx onwaarschijnlijk veel kleuren uit zijn strijkers te toveren. Ondertussen doet Martins waar hij goed in is: het op poëtische toon verslag doen van zijn observaties in en over het dagelijks leven. Dat levert fraai bezonken lyriek op als in het slotnummer Sim ou Não, maarin het uitgelaten Zabumbatia – met gevoel voor understatement begeleid door MP4 – bewijst Martins dat hij ook kan klinken als een jonge Gilberto Gil. Grensverleggend is het niet zozeer, wel uitermate levendig en onderhoudend – met dank aan Pierre Slinckx en MP4 voor een zeer verfrissende kers bovenop een op zichzelf al rijk gevulde taart. (Ronald Veerman)

Mot clé :
%d blogueurs aiment cette page :