fbpx
20 mars 2010

Goe Vollek – Mieke Evenepoel

Bij de muzikanten van Turdus Philomelos is het zo klaar als een klontje: zot zijn doet geen zeer, het kan zelfs heel plezant zijn (en nog goed klinken bovendien). Het vijftal, afkomstig van Louvain-La-Neuve en Brussel, heeft in de loop der jaren een eigen plaatsje in de folkscene veroverd, Met hun tweede cd willen de muzikanten laten horen dat ze nog steeds feestfolk brengen. Eén ding zal ongetwijfeld nooit veranderen: Turdus Philomelos is en blijft prettig (muzikaal) gestoord.

De titels en composities zijn overwegend van Julien De Borman (accordeonist), op een paar traditionals na. Hij weet zonder problemen ieders verbeelding te bespelen, want bij elk nummer lijkt er zich wel een animatiefilm in het hoofd van de luisteraar af te spelen. Volgens ons zouden de makers van Les Triplettes de Belleville even graag met déze muziek aan de slag gegaan zijn. Met het eerste nummer van dit album zit de schwung er al bijna letterlijk in. Swing sauce Lapin wervelt op de virtuoze tonen van manouchegitaren. Durum begint met een pruttelende tuba, die daarna overgaat in een opzwepende en melodieuze begeleiding. Het past perfect onder het etiketje plattelandsfunk dat de groep al wel eens kreeg opgekleefd.

Zo heeft elk nummer een eigen klankkleur die de ene keer bepaald wordt door een instrument als de oud, de andere keer door invloeden uit de funk, groove of gipsy jazz. Als geheel beschouwd is Ici maintenant là pouf! een schijf met veel dynamiek, een hoog feestgehalte en toch een grote portie melancholie.

Mieke Evenepoel
Goe Vollek! 2010/2

Mot clé :
%d blogueurs aiment cette page :