fbpx
21 janvier 2010

Goe Vollek – René Warny

Klezmic Zirkus is een jong Waals kwintet waarin de klarinet, het accordeon, de trombone en de elektrische gitaar het hoge woord voeren en daarbij ondersteund worden door een bassist en een drummer. Doet het eerste deel van hun naam vermoeden dat je hier authentieke klezmer gaat horen, dan kom je enigszins bedrogen uit.

De groep loopt nooit traditioneel in het gareel, maar bewandelt veeleer avant-gardistische paden. Zeven van de 11 nummers zijn composities van de klarinettiste van de band, Aurélie Charneux, drie zijn van trombonist Adrien

Lambinet en één is traditioneel. Dit gegeven is illustratief voor de toon van de cd: eigenzinnige soundscapes die een bevreemdende sfeer oproepen. Op heel wat tracks zorgt Zahava Seewald voor de vocale inkleuring. Deze Brusselse zangeres van Joodse afkomst is niet de eerste de beste, want ze neemt op voor Tzadik, het New Yorkse downtownlabel van John Zorn, baanbreker van de experimentele muziekscene.

De muziek van Klezmic Zirkus is vaak aftastend, ietwat aarzelend om geleidelijk aan te zwellen tot klankcollages met soms improvisatorisch-jazzistische dan weer repetitieve inslag. Hier en daar gaan de vijf jonge musici wel eens de swingende klezmertoer op, maar steeds doen ze resoluut hun eigen ding. Aantrekkelijke uptempo momenten wisselen af met melancholische en onconventionele passages, waarop de solisten knap werk leveren. Voer voor avant-gardisten.

René Warny
Goe Vollek! 2010/1

Mot clé :
%d blogueurs aiment cette page :