18 août 2017

Joris Vanvinckenroye

Joris was also one of the founders and animators of Troissoeur, in which he played an important part as composer. Troissoeur often joined forces with various artists, e.g. Sandy Dillon, Daniel B and Satoshi Takeishi. They performed at home and abroad.

Not only can he pride himself on a lot of practical experience (he was double-bass player for the tango musicians of Lunfardo and travelled with the orchestra of Björk and Robby Lakatos), Joris also studied at the Royal Conservatory of Music in Antwerp.

He composed music for theatrical productions like “Oerd” – a production of ‘Het Paleis’, directed and played by An De Donder – and he often teaches classes in improvisation and musical creativity.

“Joris Vanvinckenroye is mostly inspired by rock, folk and minimal music. Melancholy is never far away, sometimes soberly and sometimes like a tornado of sounds.”
De Zondag.

“Bass player Joris Vanvinckenroye is a composer with a vision, who doesn’t let certain musical rules get in his way, and who is guided solely by his instinct.”
Stage.

“The cinematic style of Joris Vanvinckenroye is a constant alternation of explosive bits of music and stilled minimalism. In his head Astor Piazolla lives right next-door to John Cale and Jethro Tull. Mutual visits never seem to sound artificial.”
De Tijd.

———-
Joris Vanvinckenroye, compositeur et bassiste était l’un des fondateurs inspirés des groupes « Troissoeurs » (EMI) et « Aranis », deux groupes anversois qui ont gagné plusieurs prix (Jeugd en Muziek Prijs Kamermuziek, Klara Trofee voor het meest beklijvende concert, Mano Mundo Publieksprijs, …)

L’excellent journal ‘De Tijd’ disait d’Aranis : ‘entre la finesse de la musique classique et l’excitation de la musique pop.’

A part sa grande expérience pratique (il était aussi bassiste avec le groupe de tango Lunfardo et a voyagé comme musicien d’orchestre avec Bjork et Robby Lakatos) Joris a reçu son éducation au Conservatoire Royal de Musique à Anvers.

Il a composé de la musique pour du théatre, par exemple pour ‘OERD’ une production de ‘Het Paleis’ avec la régisseuse-actrice An De Donder.
En tant que professeur, il a régulièrement donné des cours sur l’improvisation et la création musicale chez ‘Musica’, ‘Wisper’ et ‘De Veerman’.

———-
Joris Vanvinckenroye (Lier, 1977)begon op 16-jarige leeftijd met contrabas in de muziekacademie van Lier. Hij werd in 2000 laureaat van Axion Classics. Hierna zette hij zijn muziekstudies verder aan het conservatorium van Antwerpen bij Lode Leire. Joris behaalde in 2005 de graad ‘meester in de muziek’ met ‘grote onderscheiding’. Hiernaast behaalde hij eerder in 2000 het diploma voor leerkracht secundair onderwijs (fysica, aardrijkskunde en wiskunde).
Joris is één van de oprichters en bezielers van Troissoeur; een groep die sinds het jaar 2000 een belangrijke plaats inneemt in het Vlaamse muzieklandschap. Hij speelde met Troissoeur een 400-tal concerten in binnen- en buitenland en nam met deze groep twee cd’s op die uitkwamen bij EMI. Joris werkte met deze groep samen met artiesten als Sandy Dillon, Daniel B, Satoshi Takeishi,…
In 2002-2003 werkte Troissoeur ook mee aan ‘Oerd’; een productie van ‘Het Paleis’ samen met actrice An de Donder.
In 2002 richtte hij de akoestische groep Aranis op waar hij ook alle muziek voor componeert.
Verder speelde Joris nog bij de eigenzinnige tangogroep Lunfardo en reisde hij als orkestmuzikant mee met het orkest van Robby Lakatos en Björk. Hij is ook actief met zijn solo- project BASta! waarmee hij in 2009 een debuut- CD uitbracht. Met BASta! speelt hij momenteel in binnen- en buitenland.
Als pedagoog geeft hij geregeld cursussen rond improvisatie en creativiteit (o.a. bij ‘Musica’, Jeugd en Muziek Vlaanderen en het Conservatorium van Kortrijk). In 2005-2006 werkte hij als stafmedewerker voor muziek bij Wisper vzw.

%d blogueurs aiment cette page :